Suppletieadvies

Wat is suppletie?

Veel mensen nemen tijdens de winterperiode vitamines.  Niet alle vitaminen zijn echter van dezelfde kwaliteit. In sommige preparaten zitten bijvoorbeeld synthetische kleurstoffen, zoetstoffen en bewaarmiddelen.  Ook de opneembaarheid en dosering speelt een belangrijke factor en verschilt van persoon tot persoon.  Dan is er nog een verschil tussen synthetische en natuurlijke preparaten. Elk individu heeft een andere unieke genetische behoefte en anderzijds verandert in de loop van ons leven de behoefte aan nutriënten voortdurend.

Sommige mensen denken bij het horen van het woord supplementen aan  shakes  die voor sporters bedoelt zijn of aan pilletjes om af te slanken. Supplementen zijn echter veel meer dan dat…

Waarom?

De voedingswaarde van ons voedsel is er de laatste jaren drastisch op achteruitgegaan. Zelfs als we gezonde voedingskeuzes maken is onze voeding nog steeds ontoereikend om aan onze behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen.

lagere nutritionele waarde fruit en groenten

Dit komt door een combinatie van factoren zoals een verarmde landbouwgrond, toegevoegde bestrijdingsmiddelen, raffinage van voeding, transvetzuren, kleurstoffen, bewaarmiddelen, ionische bestraling, geurstoffen,…. Wij zijn dus allemaal, in meer of mindere mate, ondervoed. Niet kwantitatief, maar kwalitatief.  Aanvulling met voedingssupplementen is helaas voor ons allemaal noodzakelijk.

Kind en gezin raad aan om vitamine D te geven aan kinderen onder de 6 jaar. Zuigelingen krijgen vitamine K en D.  Zwangere vrouwen krijgen foliumzuur en omega 3 toegediend, … . De waardering voor suppletie stijgt en er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan.

Anamnese en advies

Aan de hand van uw klachten, levensstijl, medicatiegebruik,…  kunnen we in de orthomoleculaire therapie nagaan welke specifieke voedingsstoffen u waarschijnlijk tekort komt of welke voedingsstoffen uw lichaam optimaal kunnen ondersteunen. Deze stoffen kunt u gewoon naast een eventuele medische behandeling nemen in samenspraak met u arts.

Via een uitgebreide anamnese kan al veel aan het licht komen. Via een gespecialiseerd labo . (www.rplab.be) kan een bloedanalyse, en indien nodig een urine-en stoelganganalyse gebeuren. Met deze gegevens en in samenwerking met dit labo kunnen wij je vetzuurprofiel in kaart brengen (belangrijk bij  ontstekingen), verschillende waarden meten in de cel i.p.v. in het bloed (belangrijk om te weten of de opname van voedingsstoffen goed gebeurt), meten van homocysteïne en geoxideerd cholesterol (speelt een rol bij cardiovasculaire aandoeningen), opsporen van een verstoorde hormonale balans (vb: hypothyroidie), aandoeningen aan de darm opsporen, … . Ook hier wordt samengewerkt met een arts.